|
|
|
A kártevők ártalma évszázadokon keresztül ismeretlen
volt az ember számára, annak ellenére, hogy bizonyos, az egészségre
ártalmas rovarok közül a bolhát, a tetűt és az ágyi poloskát már az
ókorban is ismerték.
A XIX. század második felében, miután felismerték a rovarok és járványok
közötti kapcsolatot, komolyan elkezdtek foglalkozni a fertőző betegségeket
hordozó rovarokkal, rágcsálókkal. Ez a szakmai munka kiterjed a felhasznált
irtószerek fejlődésére, a kártevők életének és életkörülményeinek
kutatására, az alkalmazott technikák és felszerelések fejlesztésére.
A fentiek összességét szakszerűen alkalmazva, az emberekre ártalmatlan
módon érhető el a kártevők irtása, az ellenük való védekezés.
Napjainkban a kártevők elleni védekezésről már rendeletek is gondoskodnak,
hogy a kártevők által okozható károk megelőzhetők, megjelenésük esélyei
a minimálisak legyenek. Az egészségügyi kártevők elleni védekezés
szervezési feladatát és hatósági ellenőrzését az ÁNTSZ látja el.
Az 18/1998. (VI.3.) NM rendelet szabályozza, hogy kik és milyen gyakorisággal
kötelesek tervszerűen és dokumentáltan elvégezni vagy végeztetni a
kártevőirtási munkálatokat. Ezen, rendelet értelmében rovarok és rágcsálók
ellen évente minimum két alkalommal vegyszeres kezelést kell végezni.
(Részletekért kattintson a Jogszabályok gombra!)
A kártevők nem csupán egészség és járványügyi szempontból, hanem anyagilag
is jelentős kárt okozhatnak, például az élelmiszeripar és kereskedelem
területén, a vendéglátásban, a mezőgazdaságban. |
|
• Élelmiszergyártás
• Élelmiszer nagy- és kiskereskedelem
• Vendéglátóipar
• Szállodaipar
• Irodaházak, lakóparkok
• Logisztika (raktárak, ipari parkok, logisztikai központok)
• Egészségügy
• Lakossági megrendelők
|
|
|
|
|
|
|